Veelgestelde vragen

  • Hoe werkt een sterilisatie

    Een sterilisatie is een veilige, kleine ingreep. Onder plaatselijke verdoving wordt een klein sneetje gemaakt, waarna een stukje van de zaadleider verwijderd wordt. Hierna worden de zaadleiders afgeknoopt, zodat de zaadcellen het lichaam niet meer kunnen verlaten. Daarna wordt de huid weer gesloten. 


  • Ben ik meteen onvruchtbaar?

    Na een sterilisatie bent u niet meteen onvruchtbaar want de zaadleiders en de zaadblaasjes zitten nog vol met zaadcellen.  Na 20-40 zaadlozingen is deze voorraad opgebruikt. Na 12 weken kunt u sperma inleveren voor controle bij het fertiliteitslab; hier controleert men het sperma onder de microscoop. Als er geen zaadcellen meer in zitten bent u definitief onvruchtbaar. Tot dat moment moet u dus een voorbehoedsmiddel blijven gebruiken. Een heel enkele keer komt het voor dat de ingreep mislukt. Eén van de onderbroken zaadleiders “lekt” of er blijken meer dan 2 zaadleiders te zijn.

  • Waar blijven de zaadcellen na sterilisatie?

    De productie van zaadcellen gaat gewoon door, maar de zaadcellen kunnen niet langs de afsluiting in de zaadleider. Ze worden door het lichaam afgebroken en als bouwstoffen weer in het bloed opgenomen. Bij iemand die niet gesteriliseerd is en enige tijd geen zaadlozing heeft gehad gaat dit ook zo.


  • Doet het na de ingreep nog veel pijn?

    De balzak is vaak nog enkele dagen gevoelig. Het helpt de eerste dagen een strakke onderbroek te dragen om onnodige rek aan de ophanging van de zaadballen te vermijden. Daarnaast zo veel mogelijk koelen. Het is beter een paar dagen niet te fietsen. Vrijen mag, maar ook dat kan nog wat pijnlijk zijn.

  • Welke complicaties kunnen optreden

    Na een sterilisatie is er een klein kans op een nabloeding of een bloeduitstorting in de balzak (5%). Deze lost vanzelf weer op. Ook is er een kleine kans op een infectie (1%), met een antibioticakuur kan deze ontsteking goed verholpen worden.  Ook is er kans op chronische pijn in de balzak; dit komt voor bij 2-5% van de mannen. Een rekanalisatie (de zaadleiders groeien weer aan elkaar) komt heel weinig voor (0-1%). 

  • Welke voorbereidingen zijn er voor de sterilisatie?


    Voor de ingreep

    ● U dient zelf, 2 dagen voor de ingreep, uw balzak te scheren of met ontharingscrème (Veet) te behandelen. Niet te lang: scrotumhuid is erg gevoelig.

    ● Waarschuwt u verder de huisarts wanneer u bloedverdunnende middelen gebruikt (sintrom of aspirine) of wanneer u normaliter bij ingrepen profylactisch penicilline krijgt voorgeschreven.

    ● Laat ook weten wanneer u allergisch bent voor jodium.

  • Wat kan ik verwachten na de ingreep?

    Na de ingreep

    ● De verdoving is na 2 tot 3 uur uitgewerkt.

    ● Draag na de ingreep enkele dagen een strakke onderbroek.

    ● Doe 1 of 2 dagen rustig aan; daarna mag u alles weer doen, met uitzondering van fietsen en

    zwaar tillen. Wacht daar 5 dagen mee. U kunt uw gewone werkzaamheden hervatten zodra u zich

    daartoe in staat voelt.

    ● U mag gerust vrijen.

    ● Bij napijn (beurs gevoel) kunt u 2 paracetamol innemen (geen ibuprofen).

    ● Soms treedt er enkele tijd na de ingreep een pijnlijk gevoel op voorafgaand aan de zaadlozing.

    Dit is meestal van tijdelijke aard.

    ● Een klein blauw plekje in de balzak is normaal.

    ● Het kan zijn dat u een bobbeltje van een paar millimeter blijft voelen op de plek waar de

    zaadbuis is gehecht. Dit is normaal littekenweefsel.

    ● U mag de dag na de ingreep douchen.

    ● Neem contact op met de arts wanneer u daags na de ingreep koorts ontwikkelt of als u erg veel

    pijn blijft houden.

  • Hersteloperatie

    Een hersteloperatie na een sterilisatie is niet eenvoudig. Als het al lukt om de zaadleiders weer open te krijgen (een kans van ongeveer 50%), blijven sommige mannen toch nog onvruchtbaar. Als u het besluit neemt zich te laten steriliseren moet u ervan uitgaan dat het een definitieve stap is. Als u nog twijfelt, doe het dan niet.


  • Heeft de sterilisatie invloed op de potentie, erectie of zaadlozing?

    Nee, een sterilisatie heeft geen invloed op de potentie, erectie of zaadlozing.  Ook de zin in sex vermindert niet. 

  • Is er een wachtlijst?

    Er is geen wachtlijst. 

  • Heb ik een verwijsbrief nodig?

    Er is geen verwijsbrief nodig.


  • Wat kost een sterilisatie? En wordt deze vergoed ?

    De kosten van een sterilisatie zijn 425 euro en vallen buiten de basisverzekering. Als u een aanvullende verzekering heeft, informeer dan bij uw verzekeraar waar u dan uw sterilisatie vergoed krijgt. 


     

  • Hoe kan ik een vrijblijvende een intake krijgen?

    Vul het aanmeldingsformulier in of bel Huisartsenpraktijk Tollius 

    033 4631192 of V. Westerling 0647970125

  • Wie is de operateur?

    Ik ben Vivienne Westerling, huisarts. Door de week werk ik als huisarts in Vathorst. Ik heb jaren gewerkt in de huisartsenpraktijk Tollius. Daar doe ik alweer enkele jaren de sterilisaties. 

    Ik geniet ook erg van het vak als huisarts. De veelzijdigheid van het vak spreekt mij erg aan. Naast mijn spreekuur wilde ik mij bekwamen in een bijzonder techniek en dat werd toen sterilsaties. Het 'doen' naast het beschouwende van mijn vak, zorgt ervoor dat ik het huisarts zijn prachtig blijf vinden.

Share by: